Digital hemvård inom äldreomsorgen
Appva MCSS möjliggör vård på distans inom Lunds äldreomsorg
Enklare, smidigare och mer kostnadseffektivt – samtidigt ökar kvalitén på det mänskliga mötet." Så beskriver Niclas Snygg, verksamhetschef i Lund inom Hemvård och Hälsa, det nya sättet att bedriva digital hemvård med hjälp av Appva MCSS. På bara ett år har Lunds kommun gått från att utföra alla vårdbesök fysiskt till att varje månad genomföra omkring 2 500 digitala hembesök.
Verksamhetsområde hemvård och hälsa sysselsätter 1300 medarbetare och omkring 20 % av den totala arbetstiden inom hemvården utgörs av restid mellan brukare. Genom att ersätta en del av de fysiska besöken med digitala insatser minskar restiden avsevärt vilket leder till en mer effektiv användning av resurser. Genom att använda MCSS för samtliga besök, såväl digitala som fysiska, får man en sammantagen bild av brukarens insatser och mående över tid.
Digitala vårdbesök med videosamtal och MCSS
För att implementera förändringen genomfördes en grundlig kartläggning av vårdbehov och resursfördelning. Analysen visade att en stor andel av hembesöken endast innefattade en enstaka insats, både inom HSL och SoL. Ett exempel var överlämning av läkemedel under dag- och kvällstid. Genom att ersätta dessa fysiska besök med distansvård via video har kommunen kunnat frigöra tid och resurser samt ökat brukarnas självständighet.
Den digitala vården sker med hjälp av videosamtal, med en surfplatta hos brukaren och Appvas signeringsapp. Vårdpersonal ser vilka insatser som är planerade för besöket i MCSS och kontrollerar läkemedel genom att brukaren visar upp apodospåsar eller insulinsprutor via video. Personalen säkerställer att doseringen är korrekt och att medicinen tas samtidigt som de signerar insatsen, i realtid, i signeringsappen.
“Genom videokontakt får vi också en uppfattning om brukarens allmänna hälsa. Vi ser hur de mår och om det finns tecken på välbefinnande eller problem", fortsätter Niclas Snygg.
![helsingborg_thumbnail](https://appva.com/wp-content/uploads/2025/01/helsingborg-thumbnail-720x426.jpg)
Lund har sedan 2018 varit kunder till Appva och använder MCSS signeringsapp både vid digitala och fysiska möten. Genom appen får omvårdnadspersonalen en tydlig överblick över insatser som ska utföras och kan signera dem direkt vid genomförandet. Systemet har även flera skattningsmoduler som kan användas för att dokumentera brukarens hälsa under besöket.
”Omvårdnadspersonalen använder appen på samma sätt som under fysiska besök. Och det fungerar väldigt bra.”
Mer meningsfulla och fokuserade möten
Trots viss oro om att digital vård skulle minska det sociala utbytet visar Lunds erfarenheter på motsatsen. Brukare har uttryckt att samtalen med vårdpersonalen blivit mer fokuserade och meningsfulla eftersom personalen inte längre behöver stressa genom besöken.
I dagsläget får 90 brukare digital hemvård, varav vissa har enbart digitala besök och andra en kombination av digitala och fysiska möten. Enligt Niclas vill ingen av de tillfrågade brukarna återgå till enbart fysiska besök.
Kommunens första mål är att 10 % av de totalt 1 600 brukarna ska få någon form av digital vård.